perjantai 2. tammikuuta 2015

Tasainen etenijä, eli maailman paras marjatorttu



 Tämän tortun ohje on peräisin suomenruotsalaiselta mummoltani, joka on joskus kääntänyt ohjeen jostakin ruotsalaisesta leivontalehdestä suomeksi. Ohjeen viimeinen lause: "Usko kuljetus tasaiselle etenijälle"- on nimennyt tortun perheemme sisällä "Tasaiseksi etenijäksi". Alunperin sen nimi on Kesän paras marjatorttu, mikä ei myöskään ole huono nimi, sillä sitä tämä ehdottomasti on - kesän paras piirakka, joka katoaa pöydästä hujauksessa. Siihen sopii yhtähyvin mansikat, mustikat kuin vadelmatkin, tai vaikka kaikki sekaisin, ja myös pakastemarjoja voi käyttää, tai esimerkiksi kirsikoita ja tuoreita aprikooseja, mitä nyt sattuu käsillä olemaan. Ohje on myös helposti sovellettavissa gluteenittomaksi ja maidottomaksi. (ohjeessa suluissa yhdenlaiset esimerkit maidottomista ja gluteenittomista vaihtoehdoista)

 Tasaisen etenijän kakku, eli Kesän paras marjatorttu

Pohja:
1 muna
1 dl sokeria
40g sulatettua voita (sunnuntai margariinia)
2 dl vehnäjauhoja (vaalea gluteeniton jauhoseos 1dl ja hirssihiutale 1dl)
1 tl leivinjauhetta
1 dl kermaa (kauramaitoa)
Täyte:
2 prk (a´200g) kermaviiliä (tai puolet kermaviiliä ja puolet appelssiinituorejuustoa tai rahkaa) (maidoton: 3 prk yosa- soijavaniljajogurttia)
1 muna
4 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Pinnalle
n. 1 litra marjoja, esim mansikoita, mustikoita tai vadelmia
1 1/2 dl hyytelösokeria
3 dl vettä

* vaahdota pohjataikinan muna ja sokeri (sähkövispilän puutteessa voit käyttää tavallista vispilää, perinteinen kuohkea munasokerivaahto ei ole tämän reseptin must- juttu. Joten tätä voi tehdä vaikka mökilläkin.)
* Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Vatkaa kaikki aineet munasokerivaahtoon.
* Voitele piirasvuoka ja kaada taikina vuokaan.
* Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada täyte pohjataikinan päälle vuokaan.
* Paista torttua 200 asteessa n. 30 minuuttia
* Anna tortun jäähtyä kokonaan ennenkuin lisäät päälle marjat. Se hyytyy ja kovettuu vasta jäähtyessään.

Jos taikinan ja täytteen määrä tuntuu runsaalta, voit halutessasi tehdä yli jäävästä taikinasta ja täytteestä vaikkapa muutaman muffinssin.

* Lado jäähtyneen tortun päälle marjat vieriviereen. Jos käytät pakastemarjoja, ne saavat olla jäisiä, jotta pitävät paremmin muotonsa. Valmista hyytelösokeriliemi hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaan, ja lusikoi se marjojen päälle.
 * Viilennä torttu jääkaapissa. Usko kuljetus tasaiselle etenijälle...

Palakuva. Tässä päällä tuoretta aprikoosia viipaloituna, tuoretta kirsikkaa puolitettuina ja pakastevadelmia, ja tehty gluteenittomana ja maidottomana.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, ihanaa kun kommentoit!