torstai 1. tammikuuta 2015

Brooklynin blackout- kakku

maanantai, 12. syyskuu 2011

Blackout - kakku

Noniin. Jos haluaa keittiön kaaokseen ja täyteen kakunmuruja ja suklaakiisseliä, kannattaa tehdä tämä kakku kaksi vuotiaan taaperon kanssa. Erityisesti jos vielä pitää suklaasta ja haluaa kokeilla suomalaisittain hiukan erilaista kakkua, tämä on juuri oikea valinta.
Olen jo jonkun aikaa suunnitellut kokeilevani tämän leipomista, ja nyt tuli ikäänkuin sopiva tilaisuus, sillä olen kutsunut illaksi vanhempani ja appivanhempani synttäreideni merkeissä iltateelle. Kohderyhmä on siis sopivan armollinen kaikenlaisia kokeiluja kohtaan ;).

 Alkuperäisessä ohjeessa kehoitetaan paistamaan kolme erillistä halkaisijaltaan 20 cm kakkua. Koska en omista moisia pikkukakkuvuokia, tein kakun tavalisenkokoiseen täytekakkuvuokaan, johon kakun luvattiin myös ohjeessa onnistuvan. No en tiedä mikä meni vikaan, sillä kakku jäi keskeltä raa-aksi, ja lässähti uunista tultuaan. Olisi pitänyt varmaankin peittää kakku foliolla ja paistaa vielä vähän aikaa. Toisaalta tähän kakkuun sopii myös hieman kosteampi keskus, eikä pieni raakuus sinänsä haitannut. Ja nyt sain helposti leikattua kakun tasaiseksi ja talteen tuli sopivasti kakun reunoja, jotka ohje kehoitti jauhamaan ja ripottelemaan lopuksi kakun päälle.
Alkuperäisessä oheessa kakussa on kolme kerrosta, minun kakkuuni tuli tuon lässähdyksen ja suuremman kakkuvuoan vuoksi kaksi kerrosta. Kakussa on siis vain pohjataikina, ja jokaiseen väliin ja pinnalle tulee paksu suklaakiisseli. Yksinkertaista!

Brooklyn blackout- kakku

Kakkupohja:
100 g voita
3 dl sokeria
2 munaa
0,25 tl vanilja-aromia
1 dl tummaa kaakojauhetta
0,75 tl leivinjauhetta
0,75 tl soodaa
ripaus suolaa
2,6 dl vehnäjauhoja
1,6 dl maitoa
* Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten.
* Vatkaa hiljaisemmalal teholla joukkoon kaakaojauhe, vanilja-aromi, leivinjauhe, sooda sekä suola
* Lisää joukkoon puolet jauhoista, sen jälkeen maito ja sitten loput jauhot, sekoita hyvin.
* Kaada taikina kolmeen pienempään tai yhteen suureen voideltuun kakkuvuokaan ja paista 170 asteessa 25-30 minuuttia (iso vuoka tarvinnee pidemmän paistoajan) ja anna jäähtyä.
Suklaakiisseli:
6 dl sokeria
1 rkl vaaleaa siirappia (käytin tummaa, sillä vaaleaa ei ollut saatavilla)
reilu 3 dl tummaa kaakaojauhetta
6 dl vettä
3,6 dl maissitärkkelysjauhoja + noin 2 dl vettä
85 g voita
0,5 tl vanilja-aromia
* sekoita maisiitärkkelysjauho veteen. Seoksen tulee muistuttaa sakeaa liimaa, lisää vettä tarvittaessa
* Mittaa sokeri, siirappi, vesi  ja kaakojauhe isoon kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi välillä sekoittaen.
* valuta maisssitärkkelys- vesi - seos kaakaoseoksen joukkoon kokoajan vispilällä sekoittaen. Kuumenna seos uudelleen kiehuvaksi ja keitä hiljalleen (keittolevy oli pykälässä 4/6) kokoajan sekoittaen kunnes kiisseli sakenee.
* nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon voi ja vanlja-aromi. Kaada kiisseli kulhoon ja jäähdytä kelmun alla jääkaapissa.
Kakun kokoaminen:
* Leikkaa kakku kolmeen osaan (paitsi jos paistoit kolme erillistä kakkua) Leikkaa yhdestä osasta ohut kerros, ja jauha se murusiksi (monitoimikoneessa, ohje kehoittaa, minä murustelin käsin, koska monitoimikoneestani puuttuu leikkuriterä)
* Aseta yksi kakku levy tarjoiluvadille, levitä 1/4 kiisseliä pohjan päälle, ja aseta päälle toinen kakkulevy. Levitä jälleen 1/4 kiisselistä levyn päälle ja aseta viimeinen levy päälle. Levitä loput kiisselistä kakun pinnalle ja reunoille, ja ripottele päälle jauhettu kakkupohjamuru.
*Anna tasoittua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.

Ajattelin tarjota tätä illalla vadelmien kera. Naminami!
Lisäys myöhemmin: Kakku oli todella tuhtia ja mutta herkullisen suklaista. Iltateepöydässä kakun nimi herätti keskustelua ja kyselyitä, että mikäs totaali unohdus ja muistikatko tämän kakun teossa on sitten oikein tapahtunut, kun olen antanut kaakulle moisen nimen. Minä sitten selittämään, että kakun oikea nimi reseptissä todellakin on blackout- kakku, joskin kotiäitinä välillä tuntuu asioita unohtuvan ja nimi on sikäli minun synttärikakulleni osuva...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, ihanaa kun kommentoit!