sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Savulohikiusaus

Vieraita tulossa ruoka-aikaan, etkä halua viettää kettiössä koko päivää? Suosittelen tekemään vuuallisen kiusausta raikkaan salaatiin kanssa. Kiusaus on aina maukasta ja se valmistuu helposti isollekin joukolle. Itse teen mielelläni vieraille kunnon ruokaa ennemmin kuin runsaslajisen kahvipöydän - kaikilla tulee joka tapauksessa nälkä jossain vaiheessa ja omakin perhe tarvitsee ruokaa ettei lapsille tule nälkäkiukku kesken kaiken ;) .

Savulohikiusaus ( 1 lasagnevuuallinen tai kaksi pyöreää uunivuokaa, riittää 6-8 hengelle riippuen onko seurueessa lapsia vai aikuisia)

1,5 kg perunasipuliseoitusta (kaupan pakastealtaasta)
n. 1 kg  savulohta
nippu tilliä
4 dl ruokakermaa (15%)
4 dl vettä
suolaa
mustapippuria
öljyä vuoan voiteluun

* Sekoita perunasipulisekoitus jäisenä paloitellun savukalan, tillin, suolan ja mustapippurin (riottele mausteita ohuelti perunoiden päälle ja sekoita) kanssa voidellussa lasagnevuoassa.
* Kaada päälle kerma, ja huuhtele kermapurkit vedellä, ja kaada vesi myös vuokiin.
* Paista uunissa 200 asteessa uunin alatasolla noin 1 1/2 tuntia. Painele paiston puolivälissä kiusausta hieman kasaan, niin että ne koskettavat nesteeseen ja kypsyvät paremmin. Paitä paiston loppuvaiheessa foliolla tai leivinpaperilla. Koita kypsyys. jos aikaa on, anna kiusauksen tekeytyä uunista otoon jälkeen kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.
* Tarjoa raikkaan salaatin kera.

Muunnelmia:
* Lisää joukkoon mitä tahansa kasviksia paloiteltuna, esimerkiksi kukka- ja parsakaali sopivat erinomaisesti.
* Laita kalan sijasta paisttettuja broilerisuikaleita ja 2-3 porkkanaa, jotka on raastettu karkeaksi raasteeksi, jätä tilli pois, ja laita halutessasi tilalle persiljaa tai korianteria.
* Paista kalan tilalle jauhelihaa, laita lisäksi tomaattikuutioita ja kourallinen tuoreita silputtuja yrttejä, esimerkiksi basilikaa ja timjamia ( myös kuivatut yrtit käyvät, käytä niitä noin 1-2 tl) sekä pari valkosipulin kynttä.
* Janssonin kiusaukseen tulee savulohen tilalle anjovisfileitä
* Pelkästään kasviksista tehty kiusaus on myös hyvää, ja sopii liha- ja kaalaruuan lisäkkeeksikin mainiosti. Kasvisversioon laittaisin perunasipulisekoituksen joukkoon karkeaksi raastettua 2 palsternakkaa, 3 porkkanaa, pari hienoksi raastettua valkosipulin kynttä sekä pari teelusikallista  kuivattua rakuunaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, ihanaa kun kommentoit!