Hankin jouluksi aina erilaisia eksoottisia hedelmiä maisteltavaksi. Etsin vähän tietoa niistä lisää.
Ensimmäisenä on vuorossa passionhedelmä.
Passionhedelmä, eli kärsimyshedelmä, Passiflora edulis. -> Passion =
kärsimys, kukan väritys kuvaa Kristusksen kärsimystä ja ylösnousemusta
edeten tummasta purppuran kautta vaaleaan, lisäksi kukan keskellä on ristiä muistuttava kuvio; Flora= kukka; edulis =
syötävä.
Ulkonäön
perusteella tämä hedelmä jäisi monilta kaupan hyllylle. Passionhedelmä
on sitä kypsempi, mitä ryttyisempi se on, jätä siis sileäkuoriset
hedelmät kaupan hyllylle sillä ne ovat raakoja. Hedelmä kypsyy kyllä
huoneenlämmössä etyleeniä (= luonnon oma kypsymistä edistävä kaasu, jota
monet kasvit erittävät ilmaan) tuottavien omenien kainalossa noin
viikossa, mikäli et onnnistu hankkimaan valmiiksi ryttyisiä passioneja.
Passionhedelmä erittää itsekin runsaasti etyleeniä, joten banaanit ja
muut etyleenille arat hedelmät kannattaa pitää kaukana.
Hedelmä
on monelle puutarhurille tutun monivuotisen kärsimyskukkaköynnöksen
erään lajin hedelmä, joka kasvaa trooppisella ja subtrooppisella
ilmastovyöhykkeellä. (Käsimyskukka link). Kasvi on alunperin kotoisin Brasiliasta. Passionhedelmä sisältää runsaasti A- ja C- vitamiineja, kaliumia ja ravintokuituja.
Kun ryttyisen hedelmän leikkaa halki, sisällä on yllätys:
Keltaisen
kiisselimäisen hedelmälihan ympäröimät siemenet ovat syötäviä. Maku on
omalaatuisen maukas ja täyteläinen, sekä hyvin hapokas - hapokkuus
lähentelee tyrnin hapokkuutta. Mitä kypsemmmän ja ryttyisemmän hedelmän
onnistut hankkimaan, sitä vähemmän happoinen se on. Itse en montaa
hedelmää pystyisi syömään pelkästään, vaan suun kaipaa tasapainottajaksi
jotakin miedonmakuista - siksi passion varmasti sopiikin hyvin
erilaisten maitotuotteiden kanssa.
Tyttären sanoin "sammakonkutumaisen" hyytelön voi
lusikoida hedelmästä suoraan suuhunsa (kuten Tansaniassa tehtiin), tai sen voi käyttää
hedelmäsalaatin kastikkeeksi tai vaikka rahkaan tai muuhun
maitopohjaiseen jälkiruokaan, vaikka juustokakkuun tai jäätelöön.
Passionhedelmä sopii myös maustamaan esimerkiksi salaatinkastikkeita.
Kuoren sisäpuoli on kaunis, ja toistaa kärsimyskukalle tyypillistä värimaailmaa.
Onnea uuteen blogiin! Näyttää yhtä herkulliselta kuin edellinenkin! :)
VastaaPoistaSinulla on tässä tosi hyvät tunnisteet, lukijan on helppo löytää kiinnostavia postauksia!
Kiitos Sara! Ihanaa että tulit tännekin vierailemaan! Koitan tähän uuteen blogiiin korjata kaikki puutteet mitä edellisissä leipomusblogeissa oli, tunnisteet oli yksi kehityskohde, kiva kuulla että niistä on hyötyä!
Poista