Tarte tatin
Ranskalainen omenapiirakka, eli Tarte Tatin, on todellinen jälkiruokaklassikko.
Resepti on melko yksinkertainen, tarvittavat ainekset ovat:
100 grammaa voita
1 dl tomusokeria
3 dl vehnä jauhoja
1 kananmuna
Sekoita voi ja kuivat ainekset ja nypi taikina murumaiseksi
seokseksi. Lisää kananmuna ja sekoita voimakkaammin tasaisemmaksi taikinaksi.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen tasalämmöllä.
Täytteeseen tarvitset:
5-6 reilun kokoista kotimaista omenaa
2 dl sokeria
100 grammaa voita
* Kuori ja poista siemenkota omenoista. Leikkaa omenat melko
paksuiksi puolikuun muotoisiksi paloiksi.
*Aseta Tarte tatin –pannu liedelle,
sulata siinä voi ja sirottele sokeri tasaiseksi kerrokseksi. Kokoa omenat
keskeltä lähtien kerrokseksi voi-sokeri-seoksen päälle. Kuumenna seosta niin
pitkään että voi-sokeri-seos alkaa karamellisoitumaan kauniiksi
kullanruskeaksi.
**Jos et omista uuniin laitettavaa paistinpannua, karamellisoi voi
ja sokeri paistinpannulla ja kaada seos sitten kakkuvuokaan omenoiden päälle. (Irtopohjavuokakin
käy, mutta sen sisäpuolelle kannattaa laittaa leivinpaperi tai folio voin
valumista estämään ja omenoiden karamellisoitumisen onnistumiseksi.)
* Tee aiemmin valmistellusta taikinasta kansi omenoille, käännä
reunat sisään että kansi muodostaa ”kupin” omenoille ja aseta vuoka uuniin 20-25
minuutiksi, riippuen hieman taikinan paksuudesta. Kun taikina on kypsän
kullanruskea ota vuoka pois uunista, aseta tarjoilulautanen vuoan päälle ja ota
silikonihanskoilla hyvä ote tarte tatin –vuoan korvista ja keikauta ympäri.
Tarte tatin on heti tarjoiluvalmis esimerkiksi raikkaan sitruskuorella
piristetyn vanilja-tuorejuusto-kermavaahdon kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos, ihanaa kun kommentoit!