Tässä on ihana hiivaleipäresepti ruuan kanssa nautittavaksi. Suolan määr tuntuu ohjeessa hurjalta, ja taikina maistuu tosi suolaiselta, mutta lopputulos ei ole ollenkaan liian suolainen, joten ohjeen määrään kannattaa uskoa. Hieman oikaisimme serkkukekkereissä leivän kohotuksessa ja paistossa, muuttta meidän mielestämme leipä oli likipitäen täydellistä siitä huolimatta. :)
Ranskalainen maalaisleipä:
neljälle
35 g hiivaa
1 rkl karkeaa suolaa
6 dl vettä
17 dl vehnäjauhoja
1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37 astetta), kaada
tilkka siitä murustetun hiivan kanssa kulhoon ja sekoita kunnes hiiva on
liuennut.
2. Lisää loput vedestä sekä suola ja sitten jauhot, vähän
kerrallaan. Työstä koneella 5-7 minuuttia, lisää ihan lopussa öljy taikinaan. Taikinan tulee olla aika löysää,
näin leivästä tulee ilmava.
3. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa
huoneenlämmössä 2 tuntia. ( 45 min kohotuksellakin saimme kuohkeita leipiä)
4. Voitele pelti ttai leivinpaperi oliiviöljyllä. Esikuumenna uuni 250
asteeseen.
5. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, ripottele päälle
hieman jauhoja ja jaa taikina kahteen osaan. Muotoile limpuiksi ja laita ne
pellille. Anna kohota liinan alla 30 minuuttia. Tee leipn terävällä veitsellä viiltoja juuri ennen uuniin laittamista.
6. Laita uunin pohjalle kulhollinen vettä (josta
muodostuu höyryä). Paista leipiä 15-20 minuuttia uunin toiseksi alimmalla
tasolla, kunnes ne ovat saaneet ruskean kuoren. Ota vesikulho uunista, alenna
lämpö 180 asteeseen ja paista vielä 30 minuuttia. Anna leipien jäähtyä
ritilällä ilman liinaa. ( unohdettiin kokonaan laittaa uunin pohjalle vesikulho, ja paistoimme leipiä vain tuon 20 min, mutta hyviä
leivistä tuli silti. Jos haluat kovan kuoren, tee niinkuin ohjeessa kehoitetaan. )
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos, ihanaa kun kommentoit!