sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Ranskalainen maalaisleipä


Tässä on ihana hiivaleipäresepti ruuan kanssa nautittavaksi. Suolan määr tuntuu ohjeessa hurjalta, ja taikina maistuu tosi suolaiselta, mutta lopputulos ei ole ollenkaan liian suolainen, joten ohjeen määrään kannattaa uskoa. Hieman oikaisimme serkkukekkereissä leivän kohotuksessa ja paistossa, muuttta meidän mielestämme leipä oli likipitäen täydellistä siitä huolimatta. :)




Ranskalainen maalaisleipä:
neljälle

35 g hiivaa
1 rkl karkeaa suolaa
6 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä 
pellille 1 rkl oliiviöljyä

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37 astetta), kaada tilkka siitä murustetun hiivan kanssa kulhoon ja sekoita kunnes hiiva on liuennut.
2. Lisää loput vedestä sekä suola ja sitten jauhot, vähän kerrallaan. Työstä koneella 5-7 minuuttia, lisää ihan lopussa öljy taikinaan. Taikinan tulee olla aika löysää, näin leivästä tulee ilmava.
3. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa huoneenlämmössä 2 tuntia. ( 45 min kohotuksellakin saimme kuohkeita leipiä)
4. Voitele pelti ttai leivinpaperi oliiviöljyllä. Esikuumenna uuni 250 asteeseen.
5. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, ripottele päälle hieman jauhoja ja jaa taikina kahteen osaan. Muotoile limpuiksi ja laita ne pellille. Anna kohota liinan alla 30 minuuttia. Tee leipn terävällä veitsellä viiltoja juuri ennen uuniin laittamista.
6. Laita uunin pohjalle kulhollinen vettä (josta muodostuu höyryä). Paista leipiä 15-20 minuuttia uunin toiseksi alimmalla tasolla, kunnes ne ovat saaneet ruskean kuoren. Ota vesikulho uunista, alenna lämpö 180 asteeseen ja paista vielä 30 minuuttia. Anna leipien jäähtyä ritilällä ilman liinaa. ( unohdettiin kokonaan laittaa uunin pohjalle vesikulho, ja paistoimme leipiä vain tuon 20 min, mutta hyviä leivistä tuli silti. Jos haluat kovan kuoren, tee niinkuin ohjeessa kehoitetaan.  )



Valkosipulivinaigrette ja leipäkrutongit


Ranskalaistyylisen aterian lisukkeena oli ketettyjen perunoiden ja papujen ohella vihersalaattia (frisee- ja jääsalaattia, viinisuolaheinää, tuoretta pinaattia ja rucolaa) kirsikkatomaatteja, paprikaa, aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja ja leipäkrutonkeja. salaatinkastikkeeksi teimme ranskalaisen vinaigrette- kastikkeen.



4 annosta
Valkosipulivinaigrette:
 
2 rkl  Valkoviinietikkaa
4 rkl oliiviöljyä
½ tl dijonsinappia
1 murskattu valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippuria
* sekoita kaikki ainekset sekaisin ja säilytä peitettynä jääkaapissa tarjoiluun asti. Säilyy useita viikkoja.


Leipäkrutongit:

8 viipaletta paahtoleipää tai muuta vaalea leipää
4 valkosipulin kynttä
n. 3-5 rkl oliiviöljyä

* Kuumenna paistinpannussa oliiviöljy. Paloittele leipä kuutioiksi.
* Kuori valkosipulin kynnet ja viipaloi ne oliiviöljyn joukkoon, kuullota hetki, ja lisää sitten leipäkuutiot pannulle.
* Pyörittele leipäkuutioita niin että ne kostuvat kauttaaltaan oliiviöljyyn, anna paistua niin että ne saavat vähän väriä. Kumoa sitten leipäkuutiot tarjoiluastiaan. Ne tulevat rapeiksi vasta jäähdyttyään.


 

Kukkoa viinissä, Coq au vin






Kukkoa viinissä (Coq au vin)

Kukkoa viinissä on ranskalainen klassikkoruoka. Kanapata hautuu meheväksi kannen alla ja saa punaviinistä täyteläisen maun. Viinikukko on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen!
1 t 10 min ; AKTIIVINEN 30 min PASSIIVINEN 40 min

6 annosta (Valmistettiin kaksinkertainen annos)
    2000 g
    broilerin rintaleikkeitä (6 kpl)
    2 tl suolaa
    1 tl mustapippuria
    3 rkl voita
    75 g pekonia
    250 g salottisipulia
    1/2 kpl  purjoa
    2 kpl porkkanaa
    200 g tuoreita herkkusieniä
    4 kpl  valkosipulinkynttä
    5 dl punaviiniä
    3 kpl laakerinlehteä
    1 tl timjamia
    3 rkl persiljaa (silputtuna)

Tee näin
-         - Kuivaa broileripalat talouspaperiin ja mausta ne suolalla ja pippurilla.
-        -  Kuumenna voi paistinpannulla ja ruskista broilerinpalat ja pekoni parissa erässä. Siirrä lihat pataan tai kannelliseen uunivuokaan.
-         - Kuori sipulit. Paloittele halkaistu, huuhdeltu purjo. Kuori ja pilko porkkanat. Puhdista herkkusienet tarvittaessa ja halkaise isoimmat halutessasi. Hienonna valkosipulit.
-         - Kuullota kaikki kasvikset vuorotellen pannulla ja kumoa pataan.
-         - Lisää viini, laakerinlehdet ja timjami.
-          - Anna viinikukon hautua kannen alla liedellä miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia tai 150-asteisessa uunissa 1 1/2–2 tuntia.
-         Tarkista maku, koristele kanapata persiljasilpulla ja tarjoa keitetyn riisin, perunoiden tai maalaisleivän kera.



Pataruoan joukkoon käytimme kuvassa olevaa vassemman puoleista viiniä, ja oikeanpuoleinen oli tarjolla ruokapöydässä ruuan kera, ja sopi ruuan kanssa mainiosti.