sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Tarte tatin




Tarte tatin

Ranskalainen omenapiirakka, eli Tarte Tatin, on todellinen jälkiruokaklassikko.

Resepti on melko yksinkertainen, tarvittavat ainekset ovat:

100 grammaa voita
1 dl tomusokeria
3 dl vehnä jauhoja
1 kananmuna

Sekoita voi ja kuivat ainekset ja nypi taikina murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja sekoita voimakkaammin tasaisemmaksi taikinaksi. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen tasalämmöllä.

Täytteeseen tarvitset:

5-6 reilun kokoista kotimaista omenaa
2 dl sokeria
100 grammaa voita

* Kuori ja poista siemenkota omenoista. Leikkaa omenat melko paksuiksi puolikuun muotoisiksi paloiksi. 
*Aseta Tarte tatin –pannu liedelle, sulata siinä voi ja sirottele sokeri tasaiseksi kerrokseksi. Kokoa omenat keskeltä lähtien kerrokseksi voi-sokeri-seoksen päälle. Kuumenna seosta niin pitkään että voi-sokeri-seos alkaa karamellisoitumaan kauniiksi kullanruskeaksi.
**Jos et omista uuniin laitettavaa paistinpannua, karamellisoi voi ja sokeri paistinpannulla ja kaada seos sitten kakkuvuokaan omenoiden päälle. (Irtopohjavuokakin käy, mutta sen sisäpuolelle kannattaa laittaa leivinpaperi tai folio voin valumista estämään ja omenoiden karamellisoitumisen onnistumiseksi.)

* Tee aiemmin valmistellusta taikinasta kansi omenoille, käännä reunat sisään että kansi muodostaa ”kupin” omenoille ja aseta vuoka uuniin 20-25 minuutiksi, riippuen hieman taikinan paksuudesta. Kun taikina on kypsän kullanruskea ota vuoka pois uunista, aseta tarjoilulautanen vuoan päälle ja ota silikonihanskoilla hyvä ote tarte tatin –vuoan korvista ja keikauta ympäri. Tarte tatin on heti tarjoiluvalmis esimerkiksi raikkaan sitruskuorella piristetyn vanilja-tuorejuusto-kermavaahdon kera.



Tyrnipiiras


Ohje löytyy jo blogistani, mutta laitan sen nyt tähän uudelleen kuvien kera.



Pohja:
150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 dl grahamvehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita tai -leseitä
1 tl leivinjauhetta
* vaahdota voi ja sokeri. Sekoita joukkoon muut aineet ja painele taikina voideltuun piirasvuokaan. esipaistapaista 200 asteessa noin 10 min
Täyte:
200g vaniljarahkaa tai tavallista rahkaa, ja 2 rkl sokeria ja 2 tl vaniljasokeria
1 muna
½ dl sokeria ja 1 dl tyrnimarjoja tai 2 dl tyrnihilloa (käytin 1 dl tyrnihilloa ja vajaan desin tyrnejä)
1 tl vaniljasokeria
*sekoita täytteen aineet ja kaada täyte pohjan päälle ja paista vielä 175 asteessa noin 30 minuuttia kunnes täyte on kokonaan hyytynyt ja piiras on kauniin ruskea
*tarjoa jääkaappikylmänä



Pizzapuustit


Pizzataikinan tein Ransakalaisen maalaisleivän ohjeella:



Maalaisleipä:
35 g hiivaa
1 rkl karkeaa suolaa
6 dl vettä

Täyte:
1 prk paseerattua tomaattia
250 g kalkkunan fileleikkelettä suikaloituna
1 sipuli silputtuna
6 valkosipulin kynttä silputtuna
2 rkl pizzamaustetta
400 g juustoraastetta 

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37 astetta), kaada tilkka siitä murustetun hiivan kanssa kulhoon ja sekoita kunnes hiiva on liuennut.
2. Lisää loput vedestä sekä suola ja sitten jauhot, vähän kerrallaan. Työstä koneella 5-7 minuuttia, lisää ihan alustamisen loppuvaiheessa öljy.
3. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa huoneenlämmössä 2 tuntia.
4.  Esikuumenna uuni 250 asteeseen.
5. Valmista täyte. Kuullota sipuli ja valkosipuli. Sekoita kulhossa paseerattu tomaatti pizzamauste, kalkkunasuikaleet ja kuullotetut sipulit.
6.  Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, ripottele päälle hieman jauhoja ja jaa taikina kahteen osaan. Kauli palat levyiksi, levitä päälle täyte ja juustoraastetta, rullaa tiukaksi rullaksi ja paloittele 5cm paloiksi muffinssivuokiin, ripottele pinnalle juustoraastetta. Anna kohota liinan alla 30 minuuttia.
7. Paista 15-20 min.

Voit kiepasuttaa taikinarullan myös renkaaksi leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja kohota hyvin. Tee ennen paistoa taikinaan muutama viilto ja paista 200 asteessa noin 30 min.