sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Passionhedelmä

Hankin jouluksi aina erilaisia eksoottisia hedelmiä maisteltavaksi. Etsin vähän tietoa niistä lisää.


Ensimmäisenä on vuorossa passionhedelmä.

Passionhedelmä, eli kärsimyshedelmä, Passiflora edulis. -> Passion = kärsimys, kukan väritys kuvaa Kristusksen kärsimystä ja ylösnousemusta edeten tummasta purppuran kautta vaaleaan, lisäksi kukan keskellä on ristiä muistuttava kuvio; Flora= kukka; edulis = syötävä.


Ulkonäön perusteella tämä hedelmä jäisi monilta kaupan hyllylle. Passionhedelmä on sitä kypsempi, mitä ryttyisempi se on, jätä siis sileäkuoriset hedelmät kaupan hyllylle sillä ne ovat raakoja. Hedelmä kypsyy kyllä huoneenlämmössä etyleeniä (= luonnon oma kypsymistä edistävä kaasu, jota monet kasvit erittävät ilmaan) tuottavien omenien kainalossa noin viikossa, mikäli et onnnistu hankkimaan valmiiksi ryttyisiä passioneja. Passionhedelmä erittää itsekin runsaasti etyleeniä, joten banaanit ja muut etyleenille arat hedelmät kannattaa pitää kaukana.

Hedelmä on monelle puutarhurille tutun monivuotisen kärsimyskukkaköynnöksen erään lajin hedelmä, joka kasvaa trooppisella ja subtrooppisella ilmastovyöhykkeellä. (Käsimyskukka link). Kasvi on alunperin kotoisin Brasiliasta. Passionhedelmä sisältää runsaasti A- ja C- vitamiineja, kaliumia ja ravintokuituja.

Kun ryttyisen hedelmän leikkaa halki, sisällä on yllätys:


 Keltaisen kiisselimäisen hedelmälihan ympäröimät siemenet ovat syötäviä. Maku on omalaatuisen maukas ja täyteläinen, sekä hyvin hapokas - hapokkuus lähentelee tyrnin hapokkuutta. Mitä kypsemmmän ja ryttyisemmän hedelmän onnistut hankkimaan, sitä vähemmän happoinen se on. Itse en montaa hedelmää pystyisi syömään pelkästään, vaan suun kaipaa tasapainottajaksi jotakin miedonmakuista - siksi passion varmasti sopiikin hyvin erilaisten maitotuotteiden kanssa.
Tyttären sanoin "sammakonkutumaisen" hyytelön voi lusikoida hedelmästä suoraan suuhunsa (kuten Tansaniassa tehtiin), tai sen voi käyttää hedelmäsalaatin kastikkeeksi tai vaikka rahkaan tai muuhun maitopohjaiseen jälkiruokaan, vaikka juustokakkuun tai jäätelöön.
Passionhedelmä sopii myös maustamaan esimerkiksi salaatinkastikkeita.


Kuoren sisäpuoli on kaunis, ja toistaa kärsimyskukalle tyypillistä värimaailmaa.
2 kommenttia:

 1. Onnea uuteen blogiin! Näyttää yhtä herkulliselta kuin edellinenkin! :)
  Sinulla on tässä tosi hyvät tunnisteet, lukijan on helppo löytää kiinnostavia postauksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara! Ihanaa että tulit tännekin vierailemaan! Koitan tähän uuteen blogiiin korjata kaikki puutteet mitä edellisissä leipomusblogeissa oli, tunnisteet oli yksi kehityskohde, kiva kuulla että niistä on hyötyä!

   Poista

Kiitos, ihanaa kun kommentoit!