Partiisinpalasen keittiössä kokkaa ja leipoo kotihiiri luovalla otteella ja suurella sydämellä
torstai 30. huhtikuuta 2015
Sisarussämpylät
Minusta sisarussämpylöitä pitää tehdä joskus vain sen vuoksi, että niiden nimi on niin viehättävä! :) Oikeastaanhan kyse on vain sämpylöistä, jotka on laitettu pellille hieman liian lähelle toisiaan, jolloin ne ovat kohotessaan tarttuneet toisiinsa kiinni. Uunista tullessaan ne ovat vierivieressä ihan kuin mummolassa yökyläillessä nukutaan kaikki yhdessä siskonpedissä, patjat vierekäin lattialla.
Sämpylät
4 dl vettä tai muuta nestettä
1 pss kuivahiivaa
2 rkl siirappia tai hunajaa
1 tl suolaa
1/2 dl öljyä
3 dl hiutaleita, leseitä, jyviä, rouheita, maltaita tms
6 dl vehnäjauhoja
pinnalle siemeniä tai hiutaleita
* Kuumenna vesi kuumaksi, 42 asteiseksi. sekoita veteen suola, siirappi ja kuivahiiva, joka on sekoitettu noin 1 dl:aan jauhoja.
* Alusta taikinaan loput jauhot sekä hiutaleet. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.
* Peitä taikinakulho leivinliinalla ja anna kohota puoli tuntia.
* Leivo taikinasta sämpylöitä, kohota liinan alla noin 15-20 min. Ripottele kohonneiden leipien pinnalle siemeniä. Siemenet tarttuvat leipään paremmin jos sekoitat ne vesitilkkaan, ja ripottelet ne kosteana leivän pinnalle.
* Paista 250 asteessa 8-10 minuuttia
Tytttären kaverisynttäreille tein valmiita voileipiä, jotka tekivät kauppansa ihmeen hyvin. Sipsit ja karkit jäävät kakkoseksi, nykynuoriso arvostaa itse tehtyä leipää.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos, ihanaa kun kommentoit!