sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Ranskalainen maalaisleipä


Tässä on ihana hiivaleipäresepti ruuan kanssa nautittavaksi. Suolan määr tuntuu ohjeessa hurjalta, ja taikina maistuu tosi suolaiselta, mutta lopputulos ei ole ollenkaan liian suolainen, joten ohjeen määrään kannattaa uskoa. Hieman oikaisimme serkkukekkereissä leivän kohotuksessa ja paistossa, muuttta meidän mielestämme leipä oli likipitäen täydellistä siitä huolimatta. :)
Ranskalainen maalaisleipä:
neljälle

35 g hiivaa
1 rkl karkeaa suolaa
6 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä 
pellille 1 rkl oliiviöljyä

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37 astetta), kaada tilkka siitä murustetun hiivan kanssa kulhoon ja sekoita kunnes hiiva on liuennut.
2. Lisää loput vedestä sekä suola ja sitten jauhot, vähän kerrallaan. Työstä koneella 5-7 minuuttia, lisää ihan lopussa öljy taikinaan. Taikinan tulee olla aika löysää, näin leivästä tulee ilmava.
3. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa huoneenlämmössä 2 tuntia. ( 45 min kohotuksellakin saimme kuohkeita leipiä)
4. Voitele pelti ttai leivinpaperi oliiviöljyllä. Esikuumenna uuni 250 asteeseen.
5. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, ripottele päälle hieman jauhoja ja jaa taikina kahteen osaan. Muotoile limpuiksi ja laita ne pellille. Anna kohota liinan alla 30 minuuttia. Tee leipn terävällä veitsellä viiltoja juuri ennen uuniin laittamista.
6. Laita uunin pohjalle kulhollinen vettä (josta muodostuu höyryä). Paista leipiä 15-20 minuuttia uunin toiseksi alimmalla tasolla, kunnes ne ovat saaneet ruskean kuoren. Ota vesikulho uunista, alenna lämpö 180 asteeseen ja paista vielä 30 minuuttia. Anna leipien jäähtyä ritilällä ilman liinaa. ( unohdettiin kokonaan laittaa uunin pohjalle vesikulho, ja paistoimme leipiä vain tuon 20 min, mutta hyviä leivistä tuli silti. Jos haluat kovan kuoren, tee niinkuin ohjeessa kehoitetaan.  )Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, ihanaa kun kommentoit!