sunnuntai 23. elokuuta 2015

Hiivaleipää ja maustevoita


Hiivaleivät ja sämpylät onnistuvat samalla ohjeella, hiivaleipiin voi pöydällä vaivaamisvaiheessa laittaa hieman lisää jauhoja.

Sämpylät tai hiivaleipä

4 dl vettä tai muuta nestettä
1 pss  kuivahiivaa
2 rkl siirappia tai hunajaa
1 tl suolaa
1/2 dl öljyä
3 dl hiutaleita, leseitä, jyviä, rouheita, maltaita tms
6 dl vehnäjauhoja
pinnalle siemeniä tai hiutaleita
* Kuumenna vesi kuumaksi, 42 asteiseksi. sekoita veteen suola, siirappi ja kuivahiiva, joka on sekoitettu noin 1 dl:aan jauhoja. 
* Alusta taikinaan loput jauhot sekä hiutaleet. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.
* Peitä taikinakulho leivinliinalla ja anna kohota puoli tuntia.
* Leivo taikinasta sämpylöitä tai kaksi hiivaleipää, kohota liinan alla noin 15-20 min. Ripottele kohonneiden halutessasi leipien  pinnalle siemeniä. Siemenet tarttuvat leipään paremmin jos sekoitat ne vesitilkkaan, ja ripottelet ne kosteana leivän pinnalle. Kun hiivaleiivät on kohonneet, vedä terävällä veitsellä leipien pintaan pari viiltoa jottei leivät halkea.
* Paista sämpylöitä 250 asteessa 8-10 minuuttia, hiivaleipä 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea sekä pohjasta että pinnalta. Jos haluat rapean kuoren, laita uuniin pohjalle kulhollinen vettä.

Maustevoi

250g huoneenlämpöistä voita
250g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl tuoreita yrttejä
suolaa ja pippuria

* Vatkaa sähkövatkaimella voi ja tuorejuusto sekaisin
* Silppua yrtit ihan pieneksi ja vatkaa joukkoon, lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. ( Älä maista pelkästään vaan leivänpalan päällä. ) 
* Anna jähmettyä jääkaapissa ennen tarjoilua.


Kalasoppa



Lohi keitto 5 litran katttilaan

10 perunaa
4 porkkanaa
2 sipulia
1 nippu tilliä
800g kalaa
suolaa, pippuria, vettä
2 dl kuohukermaa

* Kuori ja paloittele kasvikset kattilaan
* Lisää vettä niin että se peittää 3/4 kattilasta, keitä kasviksia 15 min
* Perkaa ja paloittele kala, suolaa ja pippuroi palat ja laita ne keitton kypsymään. hienonna tilli ja lisää se keittoon. Anna kiehua kunnes kala ja kasvikset ovat kypsiä. Lisää kerma, sekä suolaa ja pippuria kunnes saat keitosta hyvän makuista. Sekoita muutaman kerran ja aseta tarjolle.





6 - vuotissynttärit


Meidän pieni poika on kasvanut isoksi eskarilaiseksi! Huimaa miten aika juoksee! Viikonloppuna vietettiin hänen 6- vuotissynttäreitään sukulaisten kesken.


Söimme ensin lounasta. Kalakeittoa sekä tuoretta hiivaleipää ja maustevoita.


Jälkiruuaksi suklaakakkua, pikkuleipiä Minion- teemalla, sekä tasaista etenijää mustikoilla. Tietysti myös vähän karkkeja, tällä kertaa nallekarkkeja ja Halvan uusia minion- karkkeja teeman mukaisesti.